Leka med lego

Alla har nog någon relation till Lego. Lego är en av våra mest kända leksaker som kan varieras i det oändliga. Och även om utbudet har komersialiserats och ändrats mycket från den tiden då dagens vuxna var barn så har det kvar sin tjusning.

Under 1900-talet så var det vanligare med att man hade billigt lego, t.ex. en uppsättning fyrkantiga klossar och så några specialbitar, t.ex. takbitar, hjul eller fönster så att man kunde bygga ett legohus eller en legobil. Och så legogubbarna förståss. Medans man idag ofta köper ett kit med mycket fler färdiga figurer, som tillsammans byggs ihop till någon scen eller ett slott.

Det finns också mycket specialmodeller kopplade till olika koncept t.ex. star wars och annat.

Med specialutgåvor som "lego mindstorms" kan man också koppla samman lego med tekniken och t.ex. styra sina alster med appar från surfplattan eller mobilen.

Naturligtvis finns det en typ av legoliknande bitar även för de allra minsta, kallat duplo som är större och inte kräver lika mycket finmotorik. Och som heller inte kan stoppas i munnen och råka sväljas, vilket traditionellt lego skulle kunna göras. Därför har man rekomenderade åldersgränser på de olika paketen utifrån hur små bitar de innehåller och naturligtvis också beroende på svårighetsgraden att sätta ihop figurerna.

En annan nackdel med lego är att om man glömmer någon bit framme på golvet så gör det väldigt ont att trampa på den om man ska upp på natten och gå på toa.

Men smärtan är snabbt glömd och nästa gång det är födelsdag på gång så är det lätt att ta till ett paket med lego.

9 Dec 2016